top of page

1.DERS GİTARA YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN TEMEL PENA EGZERSİZLERİ

Arkadaşlar merhaba. Gitar derslerine bu yazımla başlamış bulunmaktayım. İlk dersimizde pena egzersizleri yapacağız. Pena egzersizlerinde dikkat etmemiz gereken yukarı ve aşağı tekniğidir. Bu tekniğe "Alternate Picking" tekniği adı verilir. Yani diyelim ki bir notaya pena ile yukarıdan vurduğunuzda diğer notaya aşağıdan yukarıya doğru vurmanız gerekecektir. İleri seviye "Economy Picking" yada "Sweep Picking" tekniklerini çalışmaya başlayana kadar asla üst üste iki defa aşağı yada yukarı pena vuruşu yapmayın. Sol elinizle ne çalarsanız çalın, sağ elinizin vuruşları her zaman üst alt üst alt şeklinde olmalıdır.


Dip not : Çalışmalarımızı her zaman metronomla yapmalıyız.

Metronom : Belli bir tempoda vuruşların aynı aralıklarla çalınmasıdır. Müzikte tempoyu belirlemek için kullanılan araçtır. Dakika başına düşen vuruş sayısını belirtir. Böylelikle çalışmalarımızı aynı tempoda aksatmadan çalmamızı sağlar ve bu durum bizim gelişmemizde yardımcı olur. Metronomda her bir vuruşun adına BPM (Beats per minute) deriz.


1.Egzersiz

Çizgilerin üzerinde sıfır yazması boş tel olduğu anlamına geliyor. Ayrıca en tepede ters "U" şeklinde olan işaret penayı aşağı doğru çalacağınız anlamına geliyor, "V" işareti de penayı aşağıdan yukarı doğru çalacağınız anlamına geliyor. Bu tekniğe yukarıda da bahsettiğim gibi "Alternate Picking" penalama tekniği deniyor.

Bu egzersizde, metronom kullanarak her vuruş arasında 4 nota çalmalısınız.


2.Egzersiz

Bu egzersizimiz de her bir metronom vuruşunda ikişer pena vuruşu yapılacak. Tüm egzersizleri duraksamadan bir kaç dakika çalıştıktan sonra tempoyu arttırın. Hedeflediğiniz hıza ulaşana kadar böyle devam edin. Yaptığınız her vuruştan temiz ses çıkarmaya özen gösterin.


3.Egzersiz

Şimdi de 3'leme şeklinde çalacağız. Yani her bir metronom vuruşunda eşit şekilde üç pena vuruşu olmalı. Yukarıdan aşağı yada aşağıdan yukarı çıkarken "Alternate Picking" tekniğini bozmamaya dikkat edin.


4.Egzersiz 5.Egzersiz 6.Egzersiz

4.egzersiz de "kromatik" çalım yapıyoruz. Yani arka arkaya gelen notaların çalımına "mi-fa-fa#-sol" "kromatik" çalım denir. Aynı şekilde 2.egzersizdeki gibi her bir metronom vuruşunda ikişer pena vuruşu yapılacak.

5. ve 6. egzersizlerde 1-2-4-2 ve 1-3-4-3 parmak kordinasyonlarıyla çalacağız.


7.Egzersiz10 8.Egzersiz 9.Egzersiz

7, 8, ve 9. egzersizlerde de farklı parmak kombinasyonlarıyla çalacağız.

1-4-2-4 / 1-4-3-4 / 1-3-2-4 Şeklinde olacak.


10.Egzersiz 11.Egzersiz 12.Egzersiz

13.Egzersiz 14.Egzersiz 15.Egzersiz

Bu egzersizlerimiz de gene farklı parmak kombinasyonlarıyla çalışıyoruz fakat iki ayrı telde çalmış oluyoruz. Burada da dikkat etmemiz gereken pena vuruşlarımızın daima üst alt üst alt şeklinde olması.

Müzikle kalın.


Doğukan Volkan


bottom of page