top of page

2.DERS GİTARA YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN TEMEL EGZERSİZLER

Merhaba arkadaşlar. Bu dersimizde temel parmak etütleri üzerinden gideceğiz. Hem Alternate Picking tekniğimizi geliştireceğiz hem de klavye(sap) üzerinde ki parmaklarımızı güçlendireceğiz.


Hatırlarsak "MÜZİĞE GİRİŞ" başlıklı yazımda notaları harflerle isimlendirmiştik. Her notayı bir harf temsil ediyordu. Bundan sonra ki derslerimizde de bu kodlama üzerinden devam edeceğiz. (G=Sol A=La, B=Si gibi)

Alıştırmalar yan yana gelen iki 8'lik notalar şeklinde yazılmış olacak. Yani çalışırken her metronom vuruşunda iki nota basmanız gerekiyor. İsterseniz "NOTA DEĞERLERİ ve TAB HAKKINDA BİLGİLER" başlıklı yazıma göz atabilirsiniz.


Kromatik alıştırmalarla başlayacağız.

Kromatik : Seslerin yarım ton aralıklarla dizilimine denir.


1.Egzersiz



Bu egzersizimizi gitarımızın en alt B ve E telleri üzerinden çalacağız.


2.Egzersiz



Bu egzersizimizde gene kromatik şekilde çalacağız fakat tüm tellerde çalınmış versiyonu olacak. Sonuna kadar yazmam imkansız olduğundan anlaşılır şekilde örneğini aşağıda görebilirsiniz. En kalın "E" telinde 1.perdeden başlayarak en alt ince "E" teline kadar inip aynı şekilde yukarı çıkacağız. Sonrasında en kalın "E" telinde 2.perdeden başlayarak aynı şeyleri uygulayacağız. 12. perdeye gelene kadar ilerleyin. Hatta en son perdeye kadar bu etüdü çalışabilirsiniz.


3.Egzersiz

A)

Bu alıştırmada da 1.egzersizde yaptığımızın tersini yapacağız.


B)

2.egzersizin terside budur.


Egzersizleri mutlaka metronomla çalışınız. Yoksa asla bir yol katedemezsiniz.

Müzikle kalın.


Doğukan Volkan

bottom of page