top of page

GİTAR ETÜTLERİ - 1

Merhaba arkadaşlar. Aşağıda ki etütleri rahatlıkla başlangıç seviyesindeki arkadaşlar çalışabilirler. Ayrıca orta seviye bir gitaristte olsanız hızlanmak ve penalama tekniğinizi geliştirmek için faydalı olabilecek çalışmalar mevcut.

Başlangıç seviyesinde daha basit etütler için "1.Gitara Yeni Başlayanlar İçin Temel Pena Egzersizleri" adlı yazıma göz atabilirsiniz.


Tüm egzersizlerimizi mümkün olduğunca önce yavaş ve temiz ses gelecek bir şekilde metronom kullanmadan çalışarak başlıyoruz. Egzersizi tam olarak öğrendikten ve kas hafızamıza yerleştirdikten sonra, metronomla birlikte yavaş tempoda çalışmaya devam ediyoruz. Egzersizde tempoyu artırmak için, egzersizi baştan sona en az 8-10 kez aralıksız, temiz ses gelecek bir şekilde çalabilmemiz gerekiyor. Dinlenme molalarınızı 30 saniye tutmanızı öneririm, ancak çok yorulduysanız en fazla 1 dakika dinlenmek yeterli olacaktır. En az yarım saat boyunca her egzersizi aynı tempoda tekrarlamaya özen göstermeniz önemlidir. Tempoyu yükseltmek için acele etmeyin. Notalar tane tane, metronom vuruşları arasına eşit bir şekilde bölünmüş şekilde temiz çalmaya özen göstermelisiniz.


1.Egzersiz

Bu egzersizi ince (en alt) E (mi) teli üzerinde çalacağız. En tepede ters "U" şeklinde olan işaret penayı aşağı doğru çalacağınız anlamına geliyor, "V" işareti de penayı aşağıdan yukarı doğru çalacağınız anlamına geliyor. Bu üst alt şeklinde penalama tekniğine "Alternate picking" adı veriliyor. Tab üzerinde yazan rakamlar bildiğiniz üzere perde numaralarını anlatır, aşağıda yazan numaralar ise parmak numaralarını gösterir. Lütfen çalacağınız parmakları doğru kullanmaya özen gösteriniz. Ayrıca yukarıda ki penalama sırasına da dikkat ediniz.

Tüm alıştırmaları alternate picking şeklinde ve metronomla birlikte çalışacağız.

Yukarıda ki notalara 16'lık notalar diyoruz. Yazımdan da anlaşılacağı üzere 4'erli gruplara ayrılmış şekilde yazılmış. Metronomla çalışırken her bir vuruşta 4 nota çalacağınız anlamına gelir.


2.Egzersiz


İkinci egzersizimizde 16'lık notalar kullanılmıştır ancak 1. egzersizdeki gibi 4'lü gruplar yerine 6'lı gruplar halinde yazılmıştır. Metronom kullanırken her bir vuruşta 6 nota çalmamız gerekmektedir. İlk başta, bir vuruş içinde 6 notayı eşit bir şekilde çalmak zor olabilir ancak bu egzersizi önce 3'lü gruplar halinde çalışıp oturttuktan sonra 6'lı gruplar halinde çalışabilirsiniz. 2.egzersimizde en üstteki alıştırma da 7'den 8'e olan çizgiye "slide" diyoruz. Yani 4.parmağımızla 7.perdeye geldiğimizde 8.perdeye parmağımızı tel üzerinde kaydırarak geçiş yapacağımız anlamına geliyor.


3.Egzersiz

3.egzersizimizde de 6'lı şekilde çalışmamız gerekiyor. En üstte nota değerleri olmayan etütleri dilediğiniz gibi çalışabilirsiniz fakat tavsiyem 3'leme ve 6'lama şeklinde çalışmanız.


4.Egzersiz

4. egzersizimide en üst slide dan sonra 17.perdenin üzerinde dalgalı çizgilere "vibrato" diyoruz. Yani o notayı titreştireceğiniz anlamına geliyor.


5.Egzersiz

Bu egzersizde, tüm alıştırmalar için solda penalama şekli (alternate picking) gösterilmiştir.


Sağlıklı ve müzikle kalın..

bottom of page