top of page

MÜZİĞE GİRİŞ

Merhaba arkadaşlar. Müziğe giriş bölümümüzde notaları, notaların yerlerini, oktav nedir ve notaların hangi harflerle kodlandığını öğreneceğiz.

.

Yukarıda gördüğümüz 7 notanın porte üzerinde gösterimi. Gördüğümüz "Do" notasının daha altına inerek daha kalın(pes) notaları, yukarıda ki si notasının daha yukarısına çıkarak daha ince(tiz) sesleri görebiliriz.


Mesela yukarıdaki resimde "Do" notasından "Do" notasına yazılan aralığa 1 oktav denir.

Kalın Do dan İnce Do ya kadar ki 8 notalık ses dizisi bir oktav sayılmaktadır. Yani "do re mi fa sol la si do" bu aralık bir oktav dır. Daha sonra ses bir kat incelir ve ikinci oktava geçilir.


Porteye daha detaylı bakmamız gerekirse yukarıda ki resmi örnek alabiliriz. Mesela oktavdan bahsetmiştik. Yukarıda gördüğümüz en altta olan "mi" notasından en yukarıda ki "mi" notasına kadar 3 oktav yazmış oluyoruz. Ayrıca her notanın tepesinde yazılan harfler o notanın adını taşır.


Durumu özetlersek aşağıda ki resimden de görüldüğü üzere her notayı bir harf temsil ediyor. İleri ki konularımızda notaları aşağıda gözüktüğü gibi harflerle yazacağım. O yüzden ezberlemeniz gerekiyor.

Müzikle kalın..


Doğukan Volkan


bottom of page