top of page

MAJÖR GAMIN ALDIĞI AKORLARI GİTAR ÜZERİNDE NASIL BULURUZ? (KOLAY YÖNTEM)

Bu konuda, bir majör gamın hangi akorları içerdiği ve gitar klavyesi üzerinde kolayca ezberlemek için basit bir yürüyüş (basit bir çalım) öğreneceğiz.


Öncelikle Do Majör gamı hangi notaları alıyor hatırlayalım.


C - D - E - F - G - A - B


Yukarıda ki majör gam da notaların hangi akorları aldığına bakalım


C - Dm - Em - F - G - Am - Bb5


Do Majör gamını gitar klavyesi üzerinde daha rahat görebilmek için, genellikle "basit bir yürüyüş" kullanılır. Bu yürüyüşte, gamın notaları klavyede sırayla çalınır. Başlangıçta basit bir yürüyüş olarak sadece tek bir tel üzerinde çalınabilir. Örneğin, 6. teli alın ve ardından klavyedeki notaları sırayla çalın:

Do (telin 8. perdesi) - Re (telin 10. perdesi) - Mi (telin 12. perdesi) - Fa (telin 13. perdesi) - Sol (telin 15. perdesi) - La (telin 17. perdesi) - Si (telin 19. perdesi) - Do (telin 20. perdesi)

Böylece, her notayı sırayla çalarak Do Majör gamını gitar klavyesi üzerinde kolayca ezberleyebilirsiniz.


Tek tel üzerinde çalmaktan daha kolay ve pratik bir yöntem olarak, klavye üzerinde belirli bir kalıbı takip eden bir yürüyüş kullanabilirsiniz. Aşağıdaki örnekteki yürüyüşler A teli üzerinden ve Mi teli üzerindeki Do notasından başlayarak inici bir yürüyüş yapıyor ve oktavında bitiyoruz.




Do Majör gamını kolayca çalmak için, bir yürüyüş şablonu kullanabilirsiniz. Bu şablonda, hem A teli üzerinde Do'dan Do'ya kadar notalar, hem de E teli üzerinde 8. perdeden Do'dan Do'ya kadar notalar belirtilmiştir. Bu şablona hakim olduktan sonra, herhangi bir anahtar için aynı şablonu kullanarak o anahtarın gamının notalarını kolayca çalabilirsiniz. Bu, farklı akorları çalmayı ve şarkıları çalarken gitar klavyesi üzerinde daha rahat gezinmeyi öğrenmenize yardımcı olacaktır.


Umarım, gitar klavyesi üzerinde kolayca ezberlenebilen ve farklı anahtarlar için uyarlanabilen bir yürüyüş şablonu hakkında yeterince açıklayıcı olabilmişimdir. Bu yöntem, hem Do Majör gamını hem de diğer gamların notalarını kolayca öğrenmenize yardımcı olacaktır.

Sağlıklı ve müzikle kalın..


bottom of page